TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Aşağıdaki sorularımın Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını saygılarımla arz ederim. Özgür Özel Manisa Milletvekili 10.02.2016 tarihli ve 7/2394 esas numaralı soru önergeme 08.04.2016 tarihinde Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından cevap verilmiş ve söz konusu cevapta “5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunun “Sırrın İfşası” başlıklı […]
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Özgür Özel
Manisa Milletvekili
10.02.2016 tarihli ve 7/2394 esas numaralı soru önergeme 08.04.2016 tarihinde Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından cevap verilmiş ve söz konusu cevapta “5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunun “Sırrın İfşası” başlıklı 22 nci madde hükmü çerçevesinde yapılan iş ve işlemler hakkında bilgi verilmesi yasal olarak mümkün bulunmamaktadır.” denilmiştir.
5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunun 22 inci maddesinde;
“Aşağıda yazılı kimseler görevlerinden ayrılsalar dahi, görevleri dolayısıyla kişilerin ve bu kişilerle ilgili kimselerin şahıslarına, muamele ve hesap durumlarına, işlerine, işletmelerine, servetlerine ve mesleklerine ilişkin olarak öğrendikleri sırları ifşa edemezler ve kendilerinin veya üçüncü şahısların yararına kullanamazlar:
(2) Bu kişiler, öğrendikleri sırları ifşa etmeleri halinde, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu sırlar maddi menfaat karşılığında ifşa edildiğinde verilecek hapis cezası iki yıldan az olamaz.
(3) Bu Kanun uyarınca yabancı ülkelerdeki muadil kuruluşlara Başkanlıkça bilgi verilmesi sırrın ifşaı sayılmaz.” denilmektedir.
5549 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde, kişilerin ve bu kişilerle ilgili kimselerin şahıslarına, muamele ve hesap durumlarına, işlerine, işletmelerine, servetlerine ve mesleklerine ilişkin olarak öğrenilen sırların ifşa edilemeyeceği hüküm altına alınmıştır. Oysa soru önergesinde bu kapsamda herhangi bir kişiyle ilgili sır olarak kabul edilebilecek herhangi bir bilgi istenilmemiş, olaya ilişkin konuların açıklığa kavuşturulmasına yönelik genel nitelikte sorulara yer verilmiştir. Söz konusu soru önergesinde herhangi bir isim belirtilmemesine ve herhangi bir isim sorulmamasına rağmen, soru önergesinin “sırrın ifşası” kapsamında değerlendirilerek adeta geçiştirme denilebilecek bir cevap verilmesi kabul edilebilir değildir.
Maliye Bakanı tarafından verilen cevapta; Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) Genel Sekreteri David Lewis’in İtalya’daki bir yardım kuruluşunun Suriyeli çocuklar için topladığı yardımların Türkiye’ye gönderildiği ve burada IŞİD’e militan toplayan bir kişi tarafından ele geçirilip örgüte dağıtıldığını belirtmesi üzerine gündeme gelen son derece önemli bir konuya “sırrın ifşası” denilerek cevap vermekten kaçınılması, gözden kaçırılmak istenenler mi vardır sorusunu akıllara getirmiştir.
Bu bağlamda;
Soru Önergesinin Cevabı İçin
IŞİD’e Para Gönderilmesine “Sırrın İfşası” Sebebiyle Cevap Verilmemesi
There are 0 comments
Leave a comment
Want to express your opinion?
Leave a reply!